door Mark Rozema

“Meestal verliezen we zulke wedstrijden”

De spelers van Veenhuizen ploften na afloop van de uitwedstrijd tegen Haulerwijk op de banken van de kleedkamer. Bijna iedereen met een zucht van opluchting en het gegeven dat de eerste driepunter van het seizoen nu een feit was. Aanvoerder Bram Schmidt ging in de kleedkamer al zijn medespelers bij langs en deelde high fives uit. In de high fives zat trots, niet omdat het voetbal per definitie heel goed was, wel omdat de spirit in de ploeg weer aanwezig was.

Vooraf instrueerde trainer Raymond Middel zijn jongens om in de derby de duels weer aan te gaan en onvoorwaardelijk voor elkaar te knokken. De 6 gele kaarten die de scheidsrechter trok voor de spelers van Veenhuizen gaven misschien wel aan dat Veenhuizen niet van plan was iets cadeau te geven aan Haulerwijk.

Het begin van de wedstrijd was ondanks het voornemen om er op te klappen voor Haulerwijk dat gevaarlijk werd via voorzetten van de zijkant. Een aantal corners en vrije trappen moesten worden doorstaan om geen tegengoals te incasseren. Veenhuizen was nog nauwelijks gevaarlijk geweest tot het moment dat Jesse Hilverda met een versnelling aan de linkerkant de verdedigers van Haulerwijk te snel af was. Jesse bedacht zich geen seconde en sneed de 16 meter in om vervolgens met de punt van de schoen in de verre hoek af te drukken. Een klein beetje tegen de verhouding in maar een welkome voorspong voor Veenhuizen.

Van de voorsprong kon echter niet lang worden genoten. Een uitbraak van Haulerwijk leverde een schietkans op voor de linksbuiten en tevens aanvoerder. Buiten de zestien haalde de naar binnen gekomen aanvoerder uit. Een van richting veranderd schot zou net naast zijn gegaan, ware het niet dat keeper Marc Gjaltema de bal voor de zekerheid wilde stoppen. Marc verwerkte de bal keurig naar de zijkant alleen stond daar op dat moment net de spits van Haulerwijk klaar om af te drukken. 1-1

Veenhuizen begon in het vervolg van de wedstrijd meer grip te krijgen en creëerde een aantal kansen. Zonder heel veel weg te geven bleef het een wedstrijd die twee kanten op kon. De tweede helft begon net als de eerste met een aantal corners en voorzetten voor Haulerwijk. Veenhuizen wist het doel met moeite schoon te houden. In de omschakeling kon het vervolgens zelf gevaarlijk worden en werd de verdediging van Haulerwijk er een paar keer uitgelopen. Éen van deze uitbraken kwam in de zestien met een teruggekaatste bal voor de voeten van Brian Giezen die vervolgens rustig bleef en de bal beheerst binnen schoot. 1-2

De mannen van trainer Middel begonnen zich te beseffen dat er vandaag niet verloren ging worden. Wel hing de gelijkmaker nog in de lucht. Haulerwijk gooide er een spits bij en ging opportunistisch voetballen. Een bal op de lat en een paar voorzetten die net niet aankwamen of goed behandeld werden zorgden voor de nodige spanning bij het aanwezige publiek. Veenhuizen restte niks meer dan de voorsprong te verdedigen en het winnen van tijd aan de bal. Gebroeders Schmidt waren in deze context verscheidene keren bij de hoekvlag te vinden waar elke afgesnoepte minuut winst bleek.
Veenhuizen wist dat het ging winnen toen Danny Mulder op snelheid werd weggestoken en alleen op de keeper af ging. Rond minuut 83 was het Danny die de bal in eerste instantie niet helemaal lekker meekreeg maar in het vervolg wel knap het overzicht bewaarde. Brian Giezen kwam dankbaar aanlopen en maakte op bijna dezelfde wijze als de eerste goal beheerst zijn tweede van de middag. 1-3

Na afloop klonk Brian opgelucht: “Lekker jongens, normaal verliezen we zulke wedstrijden nog” De spelers knikten en beseften zich dat het volgende week tegen titelkandidaat Waskemeer nog een beetje beter moet en dat dezelfde spirit weer verreist is om drie punten te halen.

MarkRozema